Източник: Йоан Крикор Каратерзиян, Камара на Геодезистите в Българи, www.geodezisti.netИмаме правото

...
Източник: Йоан Крикор Каратерзиян, Камара на Геодезистите в Българи, www.geodezisti.netИмаме правото
Коментари Харесай

Геодезистите в България: Има плаж на Аспарухово, и никой няма право да го застроява! Демокрацията в България умира

Източник: Йоан Крикор Каратерзиян, Камара на Геодезистите в Българи, www.geodezisti.net

Имаме правото на отговор! Най-вече, обаче,  имаме задължението да разбираем на хората кой какво сподели и кой по какъв начин реагира във връзка изнесен в медиите сигнал от нас за непозволено застрояване на “Морски плаж “Аспарухово ”-10135-PL.46 ”, находящ се в м. “Карантината ”, регион “Аспарухово ”, град Варна, подаден по реда на закона, за да помогне на администрацията да вкара в законовата му форма предстоящ, доста значим за стопанската система и традициите на Варна план, за който заплащат същите тези хора . Имаме това обвързване, тъй като сме експерти в региона на геодезията, кадастъра и устройственото обмисляне.

Умишлено публикуваме това изказване дни след изказванията на висшето управление на изпълнителната власт, защото  искахме да дадем време грешките да се поправят . Но това не се случи. Оказа се, че проблемите се задълбочават.

Ще отговорим с допустимо най-кратък текст на три изказвания.

 

1. Публикуваната информация в секция “Новини ” на формалната електронна страница на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). 

 

Представяйки частично правилни данни, някой от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), направи опит да дискредитира и умаловажи законно основана организация (Камарата на геодезистите в България), която се пробва да бъде в помощ и по едно и също време с това коректив на трите управляващи в Република България, както и в услуга на жителите на страната.

На съответно посочените нарушавания в нашия сигнал, не е даден нито един съответен и нормативно аргументиран отговор.  Не се взема под внимание, че в случай че общият организационен проект опонира на Конституцията, се ползва висшият закон. Не е ясно, какво публично разискване е извършено за план, който планува застрояване върху парцел, изключителна държавна благосъстоятелност. Не е ясно и по какъв начин в един ден е извършено публично разискване във всеки един от регионите на град Варна. Всъщност, без значение от това, дали е извършено публично разискване,  Морски плаж не може да се застроява . И това не е инцидентно.  Плажната линия на България е естествено благосъстояние, което не може да се възвърне, след увреждането ѝ. Тя е стеснен запас и заради тази причина се употребява с най-високата степен на устройствена отбрана съгласно нашето законодателство – тя е неприкосновена!

Това, че за въпросния плаж няма публикуван акт за изключителна държавна благосъстоятелност, значи, че самото министерство би трябвало да сезира съответните органи, тъй като това е пропуск с огромни последствия, а не съображение за застрояване на Морски плаж.

Много забавен и индикативен е и последният откъс на известието. Там се споделя, че има плаж, само че има и скали, които съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), също са плаж. Всъщност, от репортажите ясно се видя, че това е наедрял пясък и скали (т.е. плаж)… При инспекциите и репортажите, даже се видяха и плажуващи хора.

Явно, има нещо сбъркано, само че има и Морски плаж! А поправянето на грешките са напълно в ръцете на Министерство на регионалното развитие и Министерството на туризма. 

Последното изречение, обаче, в синтезиран тип демонстрира, по какъв начин работят власт имащите. По този мотив, единствено ще уточня, че  до 30 юли в кадастрално-административната осведомителна система (КАИС) на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, фигурираше Морски плаж, а на 9 август го нямаше !..
Информация в КАИС до 30 юли 2018 година
 
Информация в КАИС след 9 август 2018 година

Апропо, никой, отвън системата на Министерство на регионалното развитие не може да манипулира КАИС.

Няма да разясня неприемливите неточности в текста и непрофесионалния език, употребен в известието. Те приказват освен за непознаване на материята и нормативната уредба, което значи фактическа непросветеност, само че демонстрират и отношението към заеманите постове в администрацията.

 

2. Изявлението на Премиера на Република България Бойко Борисов на спонтанна конференция в град Варна.
 

Ще подчертавам на едно доста значимо нещо, което Премиерът сподели - това е, че въпросната територия е заета от “камъняци ”. Преведено на юридически език, това значи “Морски плаж ” . Просто в закона написа по този начин. Съвсем просто е…
Извадка от член 6 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие :
" (2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 27 от 2013 г.) Морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна линия, покрита с пясък, трошляк и други седиментни или скални формирания вследствие на естествени или изкуствено провокирани вследствие на човешка активност процеси на взаимоотношение на морето със сушата. Към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, ситуирани директно зад плажната линия или попадащи върху морския плаж.

(3) Морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност. "

 

3. Изявлението на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, в чийто сектор е кадастъра, устройственото обмисляне и строителството.

 

Господин Йовев, с изявлението си, че ще съди някого  (без да прецизира кого),  на процедура заби нож в сърцето на демокрацията от високия и извънредно значим пост, който заема.  Ако е имал поради, че ще съди медиите, които разпространиха сигнала, това значи, че има величествен проблем със свободата на словото в Европейския съюз. Ако е имал поради, че ще съди Камарата на геодезистите в България, това значи, че има голям проблем със спазването на законите в страна от Европейския съюз.

 

В последна сметка си задаваме въпроса “ На очите си ли да имаме вяра? ”!
 
Заснето от БТВ на 9 август 2018 година
 
Заснето от Нова на 9 август 2018 година
 

Интересно е и друго – всички реакции пристигнаха след обявяване на сигнала от медиите, а не след приемането му. Защо висшите държавни чиновници не обработиха сигнала по нормативно избрания ред?...

 

Министерство на регионалното развитие даде един извънредно неприятен сигнал за положението, в което се намира демокрацията в България, отношението на Държавата към изключителната държавна благосъстоятелност и не на последно място – административния потенциал на висши държавни чиновници, които получават заплатите и осигуровките си от нас!

 

Камарата на геодезистите в България има за цел само да бъде в помощ на народа и управляващите. Фактите са такива, каквито са и ние няма да спрем да ги оповестяваме, според избраните в закона процедури!

 

Необходимо е във Варна и по-специално в квартал “Аспарухово ” да има рибарско пристанище, проектирано и построено според българските закони! И такова може да има!

 

Със сигурност, нужната постройка може да бъде построена отвън морския плаж. Със сигурност, плажът може да бъде уместно вписан в бъдещия план. И това щеше да е реалност сега, в случай че изпълнителната власт спазваше законите. Варна заслужава добър план, съгласуван с естествените дадености на региона и най-високите естетични и екологични стандарти!

 

 

С почитание:

инж. Йоан Крикор Каратерзиян

Председател на управителния съвет на

Камарата на геодезистите в България

гр. Варна, 12 август 2018 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР